W okresie jesienno-zimowym szybciej zapada zmierzch i robi się ciemno. Pieszy bądź rowerzysta, biorący udział w ruchu drogowym – zwłaszcza w obszarze niezabudowanym – łatwo może ulec wypadkowi. Spółka Energetyczna „Jastrzębie” aktywnie włączyła się w promowanie zasad bezpieczeństwa, rozdając wszystkim swoim pracownikom i ich dzieciom elementy odblaskowe.

Zdjęcie: Arkadiusz Kogut

Z dniem 31 sierpnia br. ustawodawca nakazał pieszym – bez względu na wiek – nosić elementy odblaskowe po zmierzchu poza obszarem zabudowanym. Nie wszyscy bowiem mają świadomość, że pieszy, który porusza się po ciemnej drodze bez odblasków, jest praktycznie dla innych uczestników ruchu niewidoczny. Kierowca jest w stanie zauważyć taką osobę dopiero z odległości ok. 20 metrów. Pieszego lub rowerzystę z odblaskami zobaczy natomiast już z ponad 150 metrów. Dla zwiększenia czasu hamowania i reakcji kierowcy, aby w porę mógł ominąć pieszego z odpowiedniej odległości, wszystkim nam powinno wejść w krew noszenie odblasków. Świadomość zagrożeń i odpowiednie nawyki u dzieci i dorosłych to duży krok w kierunku poprawy bezpieczeństwa na naszych drogach i przełamania zatrważających policyjnych statystyk.